Ízek, aromák

A következő útmutató segítséget fog nyújtani a választásban, ugyanakkor véleményem szerint az ízek és aromák értékelése személyektől függően más és más. Napjainkban a hangulat, hogy mit eszünk vagy mit iszunk éppen, mind megváltoztatják érzékeinket, ízlésünket, szaglásunkat, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak vagyunk- e.

A szivar dohányból készül és a termés évről évre változik, mint ahogyan a szőlő is különböző klímahatásoknak van kitéve, így a szivar is. Mindezek az évről évre változó dohánylevelek egy szivargyártó kezéhez kerülnek és mesterkézművesek által tökéletesítik éveken keresztül. A minőség szezononként változik , a hangsúlyok az aromák, ízek között kissé eltolódhat.

A következő lista egyfajta kísérlet arra, hogy megkülönböztesse a márkákat, rövid ismertető róluk.

Belinda

A Belinda márka az 1890-es évekből származik, az első és a második világháború között volt nagyon népszerű. A népszerű komédiás Groucho Marx nagy kedvence. Az egész sorozat géppel készített és közepesen erős ízvilágú . A dohány a Vuelta Abajo környéki gyártóktól származik, ezen a környéken nem tartják fontosnak, hogy a szivarok kézzel készüljenek. Bőségesen töltött, hosszú szivarok.

Bolivar

Az 1901-ben megjelent erős ízvilágú Bolivar márka majdnem annyira ismert, mint névadója, Simon Bolivar (1783-1830) ünnepelt venezuelai szabadsághős, aki részben vagy egészben felszabadította a mai Venezuela, Kolumbia, Peru és Bolívia területét. Ezt a szivarcsaládot a Jose Rocha Company fejlesztette ki és az El Crepusculo gyárban gyártották, majd később megvásárolta a Menendez, Garcia y Cia nevű cég. Kiegyensúlyozott, gazdag és testes szivarok, nagy a kereslet ezekre a szivarokra. Sült dió és lágy krémes ízek vannak túlsúlyban.

Cohiba

A Cohiba szivart 1968-ban mutatták be, és nagyon hamar a kubai szivargyártás zászlóshajójává és védjegyévé is vált. Kezdetben a kubai kormánytisztviselők számára kifejlesztett közepesen testes protokoll szivarként funkcionált, de 1982-től már a normál szivarkereskedelemben is elterjedt. Nem véletlenül egészen helyesen a tengernagyi hajóról lett elnevezve a formája miatt. Ez a szivar elég drága, de amint kipróbáltad, megérted . Többrétegű, az ízek bársonyos árnyalatai kerülnek előtérbe a szivarok élvezete alatt. Rendkívül gazdag aromavilágú, de ezt kiegyensúlyozottan hangolták a szivar mesterei . Eredetileg 3 szivart vezettek be a piacra 1982-ben, majd ezeket beolvasztották a Classic sorozat választékába, amelyet 1989-ben vezettek be ezen a néven. Az eredeti méretek a Cohiba Lancero, a Corona Especial és a Panetela voltak, 1989-ben kiegészülve a Esplendido-val, Robusto-val és az Exquisito-val. 1992-ben a Siglo sorozattal a Karibi szigetvilág Kolumbusz általi felfedezésének tisztelegtek. A Maduro 5 sorozatot 2007-ben vezették be. A Linea Classics közepes és telt erősségű szivarokat tartalmaz. A Linea 1492’s és a Maduro 5’s sorozat közepes erősségű kategória.

Cuaba

Az 1996-ban Londonban bevezetett Cuaba márkanév volt az első forradalom utáni kubai szivar,amelyet 1968 után kereskedelmi forgalomba hoztak. Történelmileg a Cuaba a taino indián szó arra a különleges kubai cserjére utal, amellyel a „Cohiba”-t vagy a „dohány”-t a szigetországban meggyújtották. Az összes Cuaba vitole figurado (perfecto) alakú: az első típusok az Exclusivos, a Generosos, a Tradicionales és a Divinos voltak. Ez az alak a 20. század elejéig volt népszerű. A Habanos S.A. elhatározta, hogy újjáéleszti a figurados szívás brit hagyományát: ezért volt a márka bemutatkozása Londonban. A Habanos S.A. azóta újból bevezetett más történelmi márkákat és formákat. A Cuaba szivar közepes és gazdag ízvilágú, zamatos csokoládéra emlékeztet és a Vuelta Abajo régióból származó dohányból sodorják. 1996 óta új és roppant sikeres modellek kerültek piacra, így a Salomones és a Distinguidos és az szivarok egyik óriása a Diademas.

Diplomaticos

Az 1966-ban bevezetett Diplomaticos kubai szivarmárkát gyakran hasonlítják a népszerű Montecristo-hoz; a márkát eredetileg egy „kevésbé drága” Montecristo-ként vezették be. Azonban a kubai Diplomaticos márka hamarosan túlment ezen a némileg korlátozó összehasonlításon a különlegesen finom dohánykeveréknek köszönhetően. A szivarimádók világszerte következetesen ízlelgetik különleges, gazdag és aroma-dús hosszadalmas utóízét, ami a frissen pörkölt kávéra emlékeztet, ma már sokan bolondulnak érte. A Diplomaticos az egyik, a 60-as években bevezetett nagy kubai szivarmárka. Minden egyes eddig készült Diplomaticos szivart kézzel, egész dohánylevélből sodortak.

El Rey Del Mundo

Úgy tartják, hogy a Sancho Panza-val együtt a német üzletember Emilio Ohmstedt alkotta meg 1848- ban (spanyolul a Világ Urát jelenti), az El Rey del Mundo valamikor a legdrágább és legnagyobb presztízsű szivarmárka volt a világon. Az El Rey del Mundo gyár mind a mai napig forgalmazza ezt a márkát több más szivar mellet Lazaro Pena név alatt. Híres a sötét és olajos csomagolásról, az erősen ízzó/lángú szivarok csoportjába tartozik. A hajszálnyi árnyalatokat a nap bármely szakaszában jól lehet érezni, de a csipkelődő szivarfanok szerint olyan aromája van, mint a finom selyemnek és pirított mogyoró ízt lehet érezni a végén. A cég saját állítása szerint határozottan aromás, cédrusfára és bőrre emlékeztető ízvilágot képviselnek.

Fonseca

Francisco Fonseca képe, aki ezt a márkát 1906-ban kifejlesztette, ma is a dobozt díszíti. Ebben a márkában 5, kézzel sodort szivar szerepel. Terjesztése limitált, ezek a szivarok Spanyolországban különösen népszerűek. A Fonseca gazdag, de enyhe ízt felvonultató márkaként ismert. A kezdőknek különösen ajánlott Fonseca No. 1 , ez valószínűleg a legbársonyosabb Lonsdale a kubai kínálatban. Akkor élvezhető igazán, ha a szájpadlásunk még tiszta, nem túlterhelt nehéz ételekkel. Minden szivart fehér papír borít, ez a márka egyik ismertetőjele.

H. Upmann

A H. Upmann Kubából származik 1884-ből, amikor egy német bankár, Herman Upmann elkezdte használni a speciális lenyomatot a promóciós szivar darabok dobozán. 7 arany medál 7 nemzetközi kiállításon 1862-től 1893-ig, ez a kép jelenik meg a dobozok belsejében mind a mai napig. A ma Dominikában gyártott H. Upmann 1975-ben jelent meg az USA-ban. A közepesen testes íz elsőosztályú felépítéssel és konzisztenciával párosul, amellyel a szivarosok biztos kedvencévé válik világszerte.

Hoyo de Monterrey

Hoyo de Monterrey egy kis helység a Vuelta Abajo völgyben, és a dohánytermelés egyik fellegvára. Ezt a szivarmárkát Jose Gener alapította 1867-ben, tehát ez a dohánygyár az egyik legrégebbi szivarmárka Kubában. A márka könnyedebb ízeket és széles méretgazdagságot kínál, amelyek közül a legnagyobbak különösen ünnepelt szivarok. A Hoyo Coronas széria az erősebb, teltebb ízek felé lett hangolva.

Jose L. Piedra

Ez a kubai szivar volt Kubában a hazai piac legnépszerűbb márkája. A Jose Piedra szivarok gépen készülnek Santa Clara-ban. Ennek a márkának most is roppant kedvező ára van, erős ízét enyhétől közepesig terjedő testesség egészíti ki. Sétálva egy ködös őszi napon a golfpályán tökéletesen lehet élvezni ezt a szivart.

Juan López

Ez itt azon kevés Havanna szivar márkák egyike, amely kizárólag kézzel készült stílusú szivarokat gyárt. Juan López Diaz 1876-ban kezdte el a szivarok gyártását. Mérettartománya limitált, megmunkáltsága elsőrangú és ízét közepes és erős közé teszik, lágy kávé és vanília aromák jellemzik aromás felhangokkal. Elöfordult hogy a Cigar Aficionado magazin az egyik Juan Lópezt, a Selección 2- öt a hónap szivarjának választotta és 94 pontra értékelte.

La Flor de Cano

Az 1932-ben Juan Cano Sainz által megalkotott márkát gyakran csak nehézségek árán tudjuk felfedezni kis előállítási mennyiségének köszönhetően. Ha megtaláltuk, akkor közepesen erős és kiváló kidolgozottságot találunk ezekben a ma már gépi készítésű szivarokban. Tökéletes reggel egy csésze tea mellé. A dohány a Vuelta Abajo and Semi Vuelta régiókból származik.

La Gloria Cubana

Az 1885-re visszatekintő „Glory of Cuba” (Kuba dicsősége) nagyon régi márka, széles hosszválasztékkal ám kicsi, de szépen elkészített sorozatban. Erőssége közepes; vegyük figyelembe, hogy egyike azon kevés márkának, amely csak kézzel készül. A Jose Rocha és Rafael Garcia által kifejlesztett márka azután indult el hódító útjára, hogy a Romeo y Julieta márka tulajdonosa, Pepin Fernandez fáradhatatlan támogatásban részesítette barátait a La Gloria Cubana és az El Crepusculo márkák tengerentúli bevezetésében. Közepes szilárdságú, pörkölt dió aromákkal, érezhető még karamell és lágyan folyó méz íze merül fel a gondolatainkban. Jellemző még a könnyű karakteres íz megkülönböztethető virág aromákkal, bors és vanília felhanggal.

Montecristo

A leghíresebb szivarmárka, kezdetei 1935-re datálódnak, Menedez, Garcia y Cia, a H. Upmann márka tulajdonosainak új márkájaként. A nevet minden valószínűség szerint Alexandre Dumas híres regénye, a Montecristo grófja ihlette. A londoni Alfred Dunhill erőteljes marketingjének eredményeként ez a márka lett a legnépszerűbb az összes kubai szivar közül. Ebben a sorozatban nincs géppel készült formátum, erősségük közepestől a kimondottan erős ízekig terjed. A 2009ben kiadott Open sorozat kimondottan az enyhébb tónusok közé lett hangolva és akár a kezdő lépések lehetnek egy új szivaros számára . Gyakorlatilag a Montecristo ez vált minden Havanna szivar meghatározó etalonjává. Íze földes tónusú gazdag csokiízzel párosítva, legfőképp a pirított fűszerek aromájára, vaníliára emlékeztet.

Partagás

Mint a legendás szivarmester, Ramón Cifuentes, a Partagás-t szívó ember is tudja mit akar: egy olyan szivart, amely mindig a leggazdagabb ízt nyújtja, mégsem válik sohasem túl erőssé. Ezt az ideált szem előtt tartandó, minden Partagás egy „felkérés táncra”, vagyis a művészi érték megízlelésére, amelyet ez a szivar nyújt: a kubai tradíciók leggazdagabb gyűjteményétől a legfinomabb kameruni borításig. 1867 és 1884 között 3 nemzetközi kiállításon több arany medált is kapott. A dohány itt is a Vuelta Abajo régióból származik.

Por Larranaga

„Egy Larranaga-ban béke van, Henry Clay-ben csend” írja az ünnepelt angol író, Rudyard Kipling (1865-1936) az 1890-ben született A jegyespár című versének első felében. Ettől a magas hírnévtől mára a márka egy-két kézi és néhány géppel készült szivarsorozattá szűkült. Ignacio Larranaga kreálta 1834-ben, valószínűleg ezzel a legrégebbi folyamatosan gyártott, létező szivarmárka. Nagyon vékony cédrus levélbe van burkolva, egy valódi mestermű, páratlan bemutatása. Gazdag bársonyos ízvilág, vaníliával és fűszeres virág aromákkal. A Lonsdale és a Petit Coronas hasonlóképpen fűszeres szerecsendió ízzel tölti meg a szájat, karamelles felhanggal és édes virág aromákkal.

Punch

Amikor az ember rágyújt egy Punch szivarra, akkor nem csak a szivarkészítő művészetének egy merész kifejezését szívja el, hanem történelmet szív, mivel a Punch egy gazdag történelmi hátterű, legendás szivar úgy Kubában, mint Angliában. Egyébként, ez egy nevéhez hű ízű erőteljes szivar, ami néhány más márkától eltérően nem igényel hosszú idejű érlelést. Cécdrusfa, őrült virágaromák egy cseppnyi vaníliával fűszerezve.

Quay D’Orsay

Ez a híres párizsi hídról elnevezett márka egyike annak a két márkának (a másik a Siboney), amelyek egy sajátos nemzeti dohányipari irányító testület érdekeinek szentelte magát, nevezetesen ebben az esetben az Országos Francia Dohánymonopóliumnak, a SEITA-nak (La Societe Nationale d'Exploitation Industriel de Tabac et Allumettes). Ez egy 1970-ben bevezetett könnyű-testű szivar, a sorozat minden tagja kézzel készül. Könnyű étkezésekhez és nem kiadós vacsora után ajánlott. Kitűnő választás kezdő szivarosoknak. Vanília és égetett cukor ízek enyhe citrusos véggel. Egy kifonomult, apró és elegáns márka. Az Imperiales idén 93 pontig jutott a CA magazin tavaszi tesztjén, elnyerve a legjobb Churchill címet.

Quintero

Ezt a márkát 1924-1940 között Augustin Quintero jegyezte, és az egyik ritka olyan márka, amelyik nem a kubai fővárosban, hanem Cienfuegos-ban, Kuba déli partvidékének egyik legszebb és gazdag városában született. A Quintero szivar egy új márka, de hihetetlenül jó ára miatt mindennapi használatra nagyon versenyképes. Közepes és telt ízű, nem túl összetett, selymes, fűszeres felhanggal.

Rafael Gonzalez

Itt egy sikersztori a zajos 20-as évekből. Körülbelül 1928-ban ez a márka eredetileg La Flor de Marquez-ként került kifejlesztésre, amelyet 1936-ban be is jegyeztek a Sociedad El Rey del Mundo-nál. A kereskedelmi márkák bejegyzése szerint ennek a márkának 1945-re datálódik a bejegyzése. Ez a testességben közepesnek számon tartott márka arról is híres, hogy a Lonsdale méretet bevezette, amelyet Hugh Cecil Lowther, Lonsdale 5. őrgrófja tiszteletére neveztek el. Fa, dió erős felhangal és vegyül még a keserű csokoládé íz is ebben a márkában.

Ramón Allones

Ramón Allones valóban létezett, ő fejlesztette ki ezt a márkát 1837-ben. Az eredetileg Spanyolországból származó Allones (a La Eminencia gyár tulajdonosa) volt állítólag az első, aki fényes, litográfiás címkét használt a dobozokon, hogy segítse a márka megkülönböztetését. Az államosítást megelőzően ez a könnyű-testű márka a Cifuentes, Pego y Cia, a Partagas tulajdonosának birtokában volt. Napjainkban a közepes-erős ízvilág a meghatározója a márkának. Egészen kiemelkedő komplex csokoládé és valódi bőr íze fedezhető fel. Gazdag, krémes, intenzíven fűszeres, hihetetlenül gazdag leginkább virágos aromákban.

Romeo y Julieta

Ez az Inocencio Alvarez és Mannin Garica által 1875-ben kifejlesztett márka megmutatta minőségét azzal, hogy 1885 és 1900 közötti négy nemzetközi kiállításon aranyérmet nyert. De igazából akkor vált híressé, amikor 1903-ban Jose Rodriguez Fernandez, a „Pepin”- ként ismert új tulajdonos vette át. Szintén ennek a William Shakespeare tragédiájának szerelmeseiről elnevezett szivarmárkának a javára írják a Winston Churchill brit államférfiről elnevezett „Churchill” méret bevezetését ( ezen méret gyári alakjának a neve: „Julieta 2”). Fernandez óriási energiákat fektetett a márka népszerűsítésébe és egy időben gyára, a Rodriguez, Arguelles y Cia több mint 2000 különböző szivarmárkát gyártott, amelyeket legjobb vásárlói számára egyedi jelzésekkel láttak el. Fernandez 88 éves korában hunyt el 1954-ben, de erőfeszítései túlélték, hiszen ez a telt-ízű Romeo y Julieta márka az egyik legkedveltebb és legismertebb szivarmárka világszerte.

San Luis Rey

A márkát 1938-ban hozták létre és inkább az enyhébb erősségű és aromájú szivarokhoz sorolható. Határozottan fűszeres, édesgyökérre emlékeztető ízű, csokoládé és espresso érzéssel. Kézzel sodort válogatott levelekből Vuelta Abajo régióból. Egy minőségi szivar a hozzáértők között. Finom, kellemes szivar, könnyű szívni.

Sancho Panza

Miguel de Cervantes Don Quijote című híres 1605-ös regényének azonos nevű pajzshordozó hőséről elnevezett nagyon régi márkát Emilio Ahmsted hozta létre 1852-ben. Leginkább sorozatának nagyobb méretű tagjai népszerűek, többek közt a hatalmas Sanchos és a legömbölyített fejű Belicosos. A Sancho Panza-k közepesen testes és mind kézzel készült szivarok. Közepesen testes, klasszikus kubai érett ízvilág. Tejkaramella, keserű csokoládé és kávé íz kerül előtérbe, némi sóval, borssal fűszerezve, enyhén virágillatú, parfümös. Nem kezdőknek ajánlott, de csodálatos szivar.

San Cristóbal de la Habana

A legutóbb és valószínűleg az új szivarmárka-sorozat utolsó tagjaként 1999-ban piacra dobott márka Havanna eredeti, a telepesek által 1519-ben alapított San Cristóbal (Szent Kristóf) de la Habana névre keresztelt város nevét kapta. A márka 4 mérettel büszkélkedett az indulásnál, amelyek mindegyikét a város virágkorának tengerparti védőfrontjáról nevezték el, lévén a spanyol birodalom latin-amerikai központja. Két méret, a La Fuerza és az El Morro teljes mértékben új és különleges a San Cristóbal márka kínálatában. Gazdag virágillat, mély komplexitás felfedezhető fűszerek a vanília és pörkölt dió. Egy jól kialakított szivar ízletes és gyönyörű aromákkal. A 2006ban piacra dobott Muralla Rodolfo méretével talán az egyik legnagyobb a kubai szivarok között.

Trinidad

1980 óta a Trinidad Fundadores szivarokat kizárólag Fidel Castro részére készítették. A Kubát elhagyó szivardobozok kizárólag külföldi diplomatáknak szóló ajándékok voltak. 1998 februárjában a márkát hivatalosan az exportpiacra dobták Kuba Trinidad nevű városában. A szivarok először Kanadában és Mexikóban voltak kaphatók 1998 áprilisában, majd később a világpiacon is elérhetőkké váltak. Ez a sorozat egy méretet takar, a Fundadores-t, amely alapítót jelent. Méretében hasonló a Cohiba Lancero-jához, ez egy Laguito Especial, gyűrűátmérője 39 és hossza 7 és ¾ hüvelyk vagy 195 mm. A Kuba egyik legszebb városáról elnevezett Trinidad-ot kizárólag az El Laguito gyárban készítik és „szokatlan” 24-es 12-es illetve 50-es csomagolásban kerül kiszerelésre. Az utóbbi években 5 új modellt jelentetett meg a gyár. Nagy és elegáns szivarok, közepes szilárdságú, jól lekerekített, gazdag és ízletes aromák jellemzik mindegyik modellt. Fahéj és csokoládé ízt érezhetünk a szájpadlásunkon, valamint pörkölt kávé keveredik a cédrus aromával.

Vegas Robaina

A Vegas Robaina az egyike a két új sorozatnak, amelyet a Habanos S.A a ’90-es években bevezetett. Ezt a sorozatot hivatalosan Spanyolországban dobták piacra 1997 tavaszán és őszre lett elérhető a világpiacon. A márkában 5, kézzel sodort méret szerepel, amelyeket a következőképpen sorolnak be: Don Alejandro (Double Corona), Famosos (Robusto), Classicos (Lonsdale), Unicos (Piramide) és Familiares (Corona). A Vegas Robaina-t D. Alejandro Robaina-ról nevezték el, aki arról híres, hogy a Vuelta Abajo (Pinar del Rio) legfinomabb borítódohányát termesztette több mint 50 évig. A szivarok a legjobb kubai dohányból készülnek és Robaina farmjain termesztett borítódohánnyal kerülnek piacra. Közepesen erős keverékű szivarnak tartják, amelyet kitűnő aroma, csodálatos megjelenés és jó égés jellemez. Bársonyos textúrájú, enyhén édes fűszer és a krémcsokoládé ízek versenyeznek a nyelven. Nagyon aromás, illatozó cédrus és bőr jellemző rájuk.

Vegueros

A Vegueros egy teljesen a Vuelta Abajo-ban készülő szivar, amely a világ legjobb dohányának otthont adó térsége. A masszív épület, amelyben ez a magas minőségű márka készül, 1868-ban épült. Kezdetben az épület a spanyol kolónia kórházaként funkcionált, 1870- től börtönként, majd később, 1959-ben a Művészeti Iskolát alapították meg itt. 1961-ben a Cigarettagyár „Francisco Donatien”-je lett. Manapság a történelem és a jó ízlés egy új ékszert kínál a legigényesebb és szakértőbb személyeknek. A Veguerost abból a bizonyos Pinar del Rio-ból. Enyhén-közepesen testes, lágy. Nem szokványos, édes fűszerű íze miatt. Az íze, mint a frissen kaszált fű csekély virág aromával kombinált. Kiváló például egy gyümölcsös sauvignon blanchoz, tökéletes szivar egy laza nyári délutánon.